עבור אנשים מסוימים, חלק מתוכנית הטיפול בסרטן עשוי לכלול נטילת תרופות למשך מספר חודשים, שנים, או אפילו למשך כל שארית חייהם. לפעמים, הניהול המעשי של נטילת תרופות ארוכות טווח אלו עלול להיות קשה לניווט.
במקרה של מלנומה מדובר באילו ביננו שאובחנו במלנומה שלב 4/3 עם מוטציה בחלבון BRAF שמקבלים טיפול תרופתי ארוך בנוגדי BRAF/MEK.
עצות מעשיות לנטילת תרופות לטווח ארוך
1: מציאת מערכת אחסון מתאימה
קופסת גלולות עשויה להיות צעד ראשון טוב כדי לעזור לך לזכור לקחת את התרופות שאתה צריך על בסיס יומי – ארוך טווח. קופסאות גלולות זמינות רבות לרכישה בבתי מרקחת ובחנויות רבות. הם מגיעים בצבעים ובגדלים שונים, כולל גדלים גדולים יותר ו/או עם פתחי כפתור אם יש לך דלקת פרקים או חולשה באצבעותיך. סגנונות שונים זמינים, כגון עבור תרופה אחת ביום או מיכלים נפרדים עבור תרופות בשעות שונות של היום.
עם זאת, קרא תמיד את התווית של התרופה ואת המידע הכתוב על אופן האחסון והטיפול הבטוח של התרופה הספציפית שלך לפני שתמשיך. חלק מהתרופות צריכות להיות בקירור. חלקן צריכות להישמר בנפרד מתרופות אחרות. לפעמים, ייתכן שתצטרך ללבוש כפפות בעת טיפול בתרופה. אלו הם גורמים חשובים בהחלטה איזו מערכת אחסון היא הטובה ביותר כדי לעזור לך לעקוב אחר התרופות שלך.
עליך להיות מודע גם לשם התרופה שנרשמה לך, לשם מה היא מיועדת, והמינון שנקבע. לפעמים, כאשר מינון התרופה משתנה, ייתכן שעדיין יש לך את המנה הקודמת בהישג יד. זה יכול לגרום לבלבול ועלול להוביל ללקיחת מינון שגוי בטעות. כדי להימנע מכך, עקוב אחר כל שינוי בתרופות שלך וקבע תוכנית אחסון לתרופות שאינך נוטל עוד. תרופות שאין לך צורך בהן יותר, מומלץ להעביר לחברים לרפואה https://www.haverim.org.il/ או למסור לאחות המתאמת שעשויה לעזור למטופלים אחרים עד לאישור התרופה עבורם.
2: הפיכת התרופה לחלק משגרת היומיום שלך
התראה בטלפון שלך יכולה לשמש תזכורת טובה לנטילת התרופות שלך. שימוש באפליקציה בטלפון שלך, כגון אפליקציית Cancer.Net Mobile, כדי להגדיר התראות תזכורת ויומן מתי אתה נוטל את התרופה, עשוי להיות מועיל. לחלופין, ייתכן שתעדיף להשתמש ביומן נייר פשוט או בפנקס רשימות עקבי כדי לסמן מתי נטלת את התרופה שלך בכל יום. אולי ניתן לשלב את נטילת התרופות שלך בפעילות יומיומית אחרת, כמו צחצוח שיניים בוקר/ערב או כל פעילות שגרתית אחרת שמתרחשת יום יום בשעה קבועה. דרך נוספת שיכולה להתאים – תמיכה מהמלווה העיקרי שיזכיר לך לקחת את התרופות. חשוב לבדוק עם הצוות הרפואי מתי וכיצד עליך ליטול את התרופות שלך, כגון מוקדם בבוקר, עם כוס מים מלאה, או לאחר ארוחה.
3: דיווח מידי על תופעות לוואי חדשות או החמרה של קיימות
תקשורת סדירה ופתוחה עם הצוות הרפואי חשובה מאוד בעת נטילת תרופות ארוכות טווח. הקפד לשאול שאלות על למה לצפות, כיצד לנהל תופעות לוואי כלשהן, כיצד התרופה פועלת, ומה לעשות אם אתה מחמיץ מנה. שאלות נוספות שתרצה לשאול:
- כמה זמן אני יכול לצפות לקחת את התרופה הזו?
- איזה סוג של תמיכה אני עשוי לקבל כדי לעזור לי להסתגל לנטילת התרופות שלי ולנהל את תופעות הלוואי שלה?
- האם אוכל לקבל דף מידע כתוב שיעזור לי לזכור כיצד לקחת את התרופות שלי וללמוד על תופעות הלוואי?
ספר תמיד לצוות הרפואי על כל תסמין חדש או מחמיר שאתה חווה והתייעץ על אסטרטגיות למניעת תופעות לוואי.
4: הגדרת ציפיות ריאליות ל-3 עד 6 החודשים הראשונים של נטילת התרופה.
לוקח זמן להסתגל לנטילת תרופות ארוכות טווח. אחרי הכל, תרופות אלו, למרות שבדרך כלל יש להן פחות תופעות לוואי מאשר טיפולים ישנים יותר, יכולות להשפיע על האנרגיה, מצב הרוח, השינה והיכולת לנהל את חיי היומיום שלך. זכור להיות אדיב וסבלני עם עצמך בזמן שאתה מנהל את המעבר לנטילת תרופה ארוכת טווח.
5: הכנה לנסיעה עם תרופות.
כאשר אתה נוסע לטיול, הקפד להביא כמות עודפת של תרופות, ואם זה מתאפשר, שמור את התרופות במיכלים המקוריים שלהן. ארוז את התרופות שלך בשקית נפרדת ועמידה למים והכנס אותה לתיק הנייד שלך, כך שהם יהיו איתך בכל עת.
בריאות טובה 🙏