מלנומה בצעירים ובמבוגרים

שירן סלין זיו, מטופלת ומלווה רפואית בעמותה, מראיינת את ד”ר נתי אשר, מנהל המרכז לגידולי עור ומלנומה, במרכז דוידוף, בילינסון.

ד”ר אשר מדבר על ההבדלים בין מלנומה בקרב צעירים לבין מלנומה בקרב מבוגרים וקשישים: על ההבדלים במופע, בהופעת מוטציה בחלבון BRAF, הבדלים במערכת החיסון, בתגובה לטיפולים ובהתייחסות לטיפולים תומכים כולל עזרה נפשית. הצעירים מבטאים את רגשותיהם יותר בקלות. יש אנשים שמתמודדים עם הסרטן בצורה אוטומטית, יש שמעדיפים לא לדעת על מצבם ומסתמכים על אחרים לניהול הטיפול ויש שחוקרים ללא הרף ומנהלים את מחלתם – מגוון רחב של מנגנוני התמודדות, ולא בהכרח שהצעירים יתמודדו בצורה טובה יותר מאשר המבוגרים. 

התמודדות רגשית – שירן  מדגישה כי תהליך האבל הוא מאוד אישי ואכן כל אחד מתמודד אחרת. יש אנשים שמעדיפים להתמיד בשגרת היומיום, בעוד אחרים מוצאים שזה מועיל לשקוע ברגשותיהם. לדעתה חשוב ואף חיוני לנהל תקשורת פתוחה וכנה עם ספקי הבריאות להבטחת טיפול מקיף. שירן מדגישה את החשיבות של גישה הוליסטית לטיפול בסרטן, המתייחסת לא רק לבריאות הפיזית אלא גם לרווחה הנפשית והרגשית. 

שמירה על אורח חיים בריא – ד”ר אשר  מדגיש את החשיבות של שמירה על אורח חיים בריא, כולל פעילות גופנית, תזונה מאוזנת ושינה מספקת, לתמיכה במערכת החיסון במהלך טיפול בסרטן. בריאות מינית מוכרת כחלק חשוב מהרווחה הכוללת. קיימים שירותים שמתמחים בנושא, כמו סקסולוגים ותרפיסטים מיניים בתוך המרפאה האונקולוגית.

פוריות והריון – השיחה נסבה על פוריות והריון אצל מאובחני סרטן צעירים ועל השפעות שעלולות להיות לטיפולים עליהם. השפעות האימונותרפיה על הפוריות, כולל השפעתה על איכות הביציות והזרע, עדיין נחקרות ואינן מובנות לחלוטין. לאחר השלמת האימונותרפיה או הטיפול הביולוגי, בדרך כלל בטוח לנסות להרות. ישנה תקופת המתנה מומלצת של מספר חודשים לפני ניסיון להרות כדי להבטיח שהתרופה סולקה מהגוף. 

קנביס – צעירים אמנם יותר פתוחים לטיפול בקנביס אך יש ביקוש גם בקרב מבוגרים. באשר להם, ד”ר אשר יעדיף להתחיל במינונים נמוכים להבטיח שלא תופענה תופעות לא רצויות. אצל 20% ממשתמשי הקנביס רואים יתרון: עליה בתיאבון, שינה טובה יותר אך אצל רוב מטופלי המלנומה לא ניתן לראות שיפור משמעותי כתוצאה משימוש בקנביס.

מלנומה בצעירים ובמבוגרים

שתף
ניוזלטר שלנו

אופדואלג – Opdualag

שילוב  אימונותרפי שנכנס לסל התרופות בישראל בינואר 2024, הוא ניבולומאב יחד עם נוגד חלבון LAG3, שנקרא Relatlimab. במנגנון דומה לזה של נוגד PD1, נקשר הנוגדן

קרא עוד »
ניוזלטר שלנו

שיחה עם ד”ר מור מיודובניק

שיחה עם ד“ר מור מיודובניק, מומחית לרפואת עור ואונקולוגיה, מנהלת המרכז למלנומה ולגידולי עור במרכז הרפואי תל אביב. הנושא: חדשות מכנס ה-ASCO 2024  תקציר כנס

קרא עוד »