מהו טיפול אדג’ובנטי ומהו טיפול ניאו-אדג’ובנטי?

טיפול אדג’וונטי

מטופלים עם מלנומה בשלב III או שלב II מתקדם, נמצאים בסיכון להישנות המחלה בתוך תקופה של חמש שנים. זו הסיבה שמטופלים בשלבים אלו חייבים לשקול טיפול משלים/מסייע (טיפול אדג’ובנטי). 

אפשרויות הטיפול האדג’ובנטי: 

  • טיפול ממוקד-מטרה – אפשרי אם הבדיקה של ה- BRAF מראה כי יש בגידול מוטציית BRAF. טיפול זה מתערב בתהליכי צמיחה והתרבות של תאי הסרטן.
  • אימונותרפיה – שימוש בתרופות שמכוונות “לעורר” את מערכת החיסון להילחם בתאי המלנומה שנשארו.
  • מעקב פעיל (ללא מעורבות של תרופות) – מעקב פעיל פירושו להשגיח על המלנומה, במקום לטפל בה מיד. אולי הגידול הוא בעל סיכון נמוך יחסית להישנות או אולי קיימות בעיות בריאות שבעטיין יש חשש לעבור את הטיפול. המעקב עשוי לכלול: בדיקות גופניות מספר פעמים בשנה שמתמקדות בעור ובבלוטות הלימפה וסריקות הדמיה. 

טיפול ניאו-אדג’ובנטי  

במלנומה בשלב III, המעורבות הבלוטית עלולה לעיתים להיות משמעותית מאוד, כך שהסרה מלאה של הבלוטות האזוריות והשארת אגן ניקוז נקי ממחלה עשויות לגרום לתחלואה ולפגיעה משמעותית באיכות חיי המטופל. גם הגידול הראשוני עלול להיות נרחב, ומצריך ניתוח מורכב. בחולים עם מחלה נתיחה, טיפול קדם-ניתוחי עשוי למנוע את הצורך בניתוח נרחב ומהווה מקור מידע פרוגנוסטי אמין המאפשר לחזות את יעילות הטיפול. המטופל מקבל 2-3 טיפולים אימונותרפיים, ואז עובר את הניתוח. בדיקת הביופסיה עשויה לתת מידע על הצלחת הטיפול האימונותרפי ובעקבותיו להוביל להחלטה האם יש צורך בטיפולים נוספים. טיפול קדם-ניתוחי מיטבי מאופיין בהשגת שיעורי תגובה גבוהים בזמן סביר ומלווה במיעוט יחסי של תופעות לוואי. כאמור, טיפול קדם ניתוחי עשוי בעתיד לתת לאונקולוג אופציה לשקול להפחית את מספר הטיפולים לאחר ההליך הכירורגי.

מהו טיפול אדג’ובנטי ומהו טיפול ניאו-אדג’ובנטי?

שתף
ניוזלטר שלנו

אופדואלג – Opdualag

שילוב  אימונותרפי שנכנס לסל התרופות בישראל בינואר 2024, הוא ניבולומאב יחד עם נוגד חלבון LAG3, שנקרא Relatlimab. במנגנון דומה לזה של נוגד PD1, נקשר הנוגדן

קרא עוד »
ניוזלטר שלנו

שיחה עם ד”ר מור מיודובניק

שיחה עם ד“ר מור מיודובניק, מומחית לרפואת עור ואונקולוגיה, מנהלת המרכז למלנומה ולגידולי עור במרכז הרפואי תל אביב. הנושא: חדשות מכנס ה-ASCO 2024  תקציר כנס

קרא עוד »